Friday, 14 March 2014

Penduduk gempar objek berkilauan di langit

KUALA KRAI - Pemandu kereta sewa daerah ini dan orang ramai yang melalui jalan berhampiran Pasar Besar Kuala Krai gempar apabila mendakwa melihat objek seperti kertas bersaiz A4 yang berkilauan di langit kira-kira jam 3.15 petang kelmarin.

Mereka mendakwa, objek berkenaan kelihatan seolah-olah seperti kertas dalam jumlah yang banyak dibuang dari jarak tinggi dan tersusun jatuh.

Dakwa mereka lagi, objek berkenaan dapat dilihat dalam masa kurang satu jam dan ramai pengguna yang memberhentikan kenderaan masing- masing untuk melihatnya.

Ramai yang kagum melihatnya dan beranggapan kesemua itu berlaku atas kehendak ALLAH SWT kerana manusia tidak dapat mencampak apa-apa  barangan daripada ketinggian seperti itu.
Salah seorang yang menyaksikan kejadian tersebut ialah Zalahuddin Ismail, 53.
Pemandu kereta sewa itu menyaksikan sendiri kejadian itu berhampiran stesen kereta sewa selepas dimaklumkan dua wanita yang dipercayai mula-mula melihatnya.

Menurutnya, pemandu kereta sewa yang berada di stesen berkenaan sempat melihat kejadian dianggap pelik itu kemudian diikuti pengguna jalan yang memberhentikan kenderaan setelah dimaklumkan tentang perkara itu.

“Objek seperti ini tidak pernah dilihat sebelum ini dan gambar objek tersebut sukar dirakam kerana kedudukan terlalu jauh.

“Objek ini sesekali kelihatan terlindung di sebalik awan, jatuh sebelum hilang dari pandangan,” katanya ketika ditemui pagi semalam.

Zalahuddin berkata, walaupun hanya seketika dapat melihat objek tersebut, dia yakin ia berlaku atas kekuasaan ALLAH SWT.

Rakannya, Hasan Husin, 56, dari Bukit Sireh berkata, dia tidak pernah melihat kejadian seumpamanya sebelum ini.

Dia yakin kejadian berlaku atas kehendak ALLAH  SWT yang mahu manusia sedar semua boleh berlaku dengan keizinan-Nya.
Menurutnya, jalan berhampiran stesen kereta sewa sesak seketika memandangkan orang ramai memberhentikan kenderaan masing-masing untuk turut melihat kejadian luar biasa itu.

Bagi Pengerusi Persatuan Kereta Zewa Kuala Krai, Mohd Yusoff atau lebih dikenali sebagai Abang Pa berkata, seumur hidupnya ini adalah kali pertama dia melihat objek seperti kertas berada di sekitar awan kemudian jatuh.

Menurutnya, objek berkenaan dapat dilihat dengan jelas dan adakalanya terlindung di sebalik awan dan jatuh sehingga jumlahnya berkurangan dan hilang dari pandangan kurang dari satu jam.

MH370: "Tiada bukti pesawat ditembak jatuh dari Diego Garcia"

MH370: KUALA LUMPUR: Tiada bukti sahih dan kukuh yang mengatakan bahawa pesawat MH370 milik Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak Sabtu lalu berkemungkinan ditembak jatuh oleh sebuah pengkalan tentera Amerika Syarikat diLautan Hindi.

Mantan juruterbang berpengalaman, Datuk (Kapt) Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain berkata walaupun Lautan Hindi adalah satu kawasan laut yang paling bergelora dan sunyi, terdapat sebuah pulau terumbu karang yang bernama Diego Garcia.

“Saya pernah menguruskan satu penerbangan sewa ke Diego Garcia dan di pulau tersebut terdapat terdapat satu pengkalan tentera Amerika Syarikat yang berada di pulau tersebut. Maknanya di sini adalah, terdapat juga kelengkapan radar yang mampu mengesan kehadiran sebarang pesawat yang melalui kawasan tersebut,” kata Nik Ahmad Huzlan ketika dihubungi Astro Awani.

Diego Garcia

“Namun begitu, adalah tipis dan jauh sama sekali untuk mengatakan bahawa pesawat MH370 itu ditembak jatuh kerana Diego Garcia adalah sebuah pulau yang bukannya sensitif dan pangakalan tentera yang ada di situ juga bukanlah ancaman kepada sesiapa pun.”.

Tambahnya lagi, “petunjuk” yang mendakwa pesawat tersebut mungkin terbang menuju ke Lautan Hindi adalah apabila laporan dari radar Tentera Malaysia yang menyatakan bahawa pesawat tersebut terbang di ketinggian 29,500 kaki di sekitar kawasan Pulau Perak pada jam 2.15 pagi Sabtu lalu.

“Itu merupakan titik terakhir pesawat tersebut yang dikesan sebelum hilang,”.

Melalui data yang diperoleh itu, maka pihak Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) dan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) telah menyalurkan maklumat dan sokongan tersebut tersebut kepada Tentera Amerika Syarikat yang kemudiannya menggerakan asset-aset ketenteraannya dalam usaha mencari dan menyelamat pesawat tersebut.

“Jika pihak Amerika Syarikat juga telah mendapati terdapat ‘indikasi’ bahawa pesawat tersebut mungkin jatuh sekitar Lautan Hindi dan radar dari Diego Garcia juga ada mengesannya, maka mereka akan memulakan fasa ‘kuning’ pencarian pesawat tersebut,” katanya lagi

Beliau turut menegaskan seandainya terdapat ‘alert’ atau tanda dimana pesawat yang tidak dikenali itu memasuki ruang udara di sekitar Diego Garcia, berkemungkinan mereka tidak akan menceritakan tentang perkara itu kepada sesiapa.

“Namun, sehingga setakat ini tiada tanda tersebut,”. 

Awal pagi ini, Pentagon mendedahkan bahawa ada “petunjuk” pesawat MH370 itu mungkin terhempas di Lautan Hindi dan Amerika Syarikat sedang menggerakkan asset ketenteraan mereka seperti kapal USS Kid ke kawasan tersebut untuk mencarinya.


Pelakon Jelita ini Memperlekehkan Misi Pencarian MH370Apakah respons anda apabila melihat artikel sebegini? Dalam gambar ini kita dapat lihat bahawa seorang wanita ini telah seakan-seakan mengambil remeh berkenaan isu MH370 kita ini. Hal seperti ini kita perlu elakkan dan menjaga maruah serta harga diri keluarga mangsa MH370 yang berada di luar sana. Jangan ingat semua benda yang kita suka orang akan turut suka. Kan? Sekian daripada admin :)Raja Bomoh Ugut Saman Sesiapa Tuduh Ritualnya Langgar Syariat Islam

Salah seorang bomoh yang melakukan upacara ritual untuk bantu usaha mengesan pesawat MH370 yang hilang dalam perjalanan ke Beijing sejak Sabtu akan memfailkan saman terhadap mana-mana pihak yang mendakwa perbuatannya itu bercanggah dengan syariat Islam.

Ibrahim Mat Zin mendakwa upacara yang dilakukannya pada Isnin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, menggunakan ayat suci Al-Quran dan berlandaskan syariat Islam.

“Penggunaan barang itu hanya sebagai simbolik atau petua yang diturunkan oleh orang tua dan bukannya untuk dipuja.

“Saya harap orang ramai tidak mudah menuduh saya terpesong daripada ajaran Islam dan tindakan mahkamah akan diambil kepada mereka yang degil,” katanya kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia, hari ini.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim menafikan dakwaan Pakatan Rakyat bahawa kerajaan memberi kebenaran kepada bomoh itu untuk membantu mengesan lokasi pesawat Malaysia Airlines MH370 pada Isnin.

Beliau berkata, amat mustahil untuk kerajaan membenarkan upacara yang bertentangan dengan agama Islam dan khurafat itu untuk dilakukan.

Katanya, dakwaan yang mengaitkan bomoh yang terkenal di kalangan VIP itu dengan Umno sepatutnya tidak timbul.

Shahidan berkata, tidak semestinya bomoh yang dilaporkan memakai lencana 1Malaysia itu merupakan pengikut Umno dan dibayar oleh parti itu.

"Tidak, saya tidak percaya ia arahan daripada kerajaan. Tidak ada, kerana ia amat bertentangan dengan ajaran agama Islam,” katanya.

Ibrahim atau juga dikenali sebagai Raja Bomoh melakukan upacara untuk mencari di mana pesawat MH370 di KLIA pada Isnin.

Pada hari pertama, Ibrahim dan pembantunya datang dengan sangkar dan teropong buluh untuk mencari pesawat itu manakala hari kedua beliau datang dengan buah kelapa dan “tikar terbang”.

Ia dilakukan di tengah-tengah kesibukan KLIA dan menerima kecaman pelbagai pihak.

Maki hamun tragedi MH370

Ipoh, Perak : “Kenyataan yang panas dalam status akaun Twitter itu merupakan akaun bukan milik saya tetapi telah disalah guna oleh sesuatu pihak tertentu dengan meletakkan gambar saya di dalam profil akaun Twitter berkenaan,” kata si gadis cantik Nurfatin Sakinah Mohd Salleh, yang 18 tahun ini

Nurfatin mendakwa bahawa dirinya telah menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab berhubung dengan kenyataan berunsur maki hamun terhadap misteri kehilangan penumpang pesawat kapal terbang MH370 yang hangat baru ini.

Menurut Fatin, kenyataan yang berunsurkan makian terhadap ‘kebanjiran’ berita penumpang pesawat MH370 itu tersebar secara meluas sejurus ia dikongsi oleh kebanyakan pengguna media seperti Twitter, facebook dan instagram.Cuaca lebih lembap dijangka mulai akhir Mac ini - MKN

Cuaca lebih lembap dijangka mulai akhir Mac ini - MKN
KUALA LUMPUR: Majlis Keselamatan Negara (MKN) menjangkakan cuaca di seluruh negara menjadi lebih lembap mulai akhir bulan ini atau awal bulan depan berikutan bermulanya Monsun Peralihan.

MKN, yang mengadakan Mesyuarat Kumpulan Kerja Penyelarasan Cuaca Panas, Kering dan Jerebu dengan jabatan dan agensi hari Khamis, menyatakan perkara itu dimaklumkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

MetMalaysia turut memaklumkan bahawa negara kini berada dalam fasa akhir Monsun Timur Laut.

"Keadaan serupa turut berlaku kepada negara jiran di rantau Asia Tenggara seperti Thailand dan Indonesia sehingga kerajaan di sana mengisytiharkan kemarau di beberapa wilayahnya," kata MKN dalam kenyataan di sini, hari ini.

Menurut MKN selain isu bekalan air, keadaan cuaca panas dan kering juga menyebabkan peningkatan risiko kebakaran hutan dan pembakaran terbuka di rantau ini termasuk di Malaysia.

Keadaan berjerebu yang melanda negara kini berpunca daripada pelepasan asap domestik hasil pembakaran terbuka, kebakaran hutan, asap kenderaan dan aktiviti kilang.

"Kemungkinan keadaan berjerebu itu disebabkan oleh jerebu merentas sempadan adalah tipis memandangkan corak tiupan angin dari arah timur laut masih berlaku," kata MKN.

Sehingga 6 petang tadi, bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sangat tidak sihat dicatatkan di Pelabuhan Klang pada bacaan 241, manakala 13 stesen lain menunjukkan bacaan tidak sihat di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negeri Sembilan.

Selain itu, usaha pembenihan awan sejak awal Februari lepas akan diteruskan oleh MetMalaysia bergantung kepada kesesuaian keadaan atmosfera.

Jabatan Bomba dan Penyelamat juga menerima lebih 500 panggilan sehari mengenai kebakaran hutan dan pembakaran terbuka, yang aktiviti pemadamannya dilaksanakan dengan kerjasama Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

MKN turut menyatakan Jabatan Alam Sekitar (JAS) juga meningkatkan pelaksanaan prosedur tetap operasi iaitu Program Pencegahan Kebakaran Tanah Gambut bagi mencegah dan mengawal punca kemerosotan kualiti udara.

Perintah larangan pembakaran terbuka juga diaktifkan di Negeri Sembilan, Melaka, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Selain itu, MKN menyatakan sebagai persediaan menghadapi peningkatan penyakit berkaitan pernafasan, Kementerian Kesihatan menyediakan bekalan ubat-ubatan, peralatan, dan aset yang mencukupi di hospital dan klinik kerajaan terutamanya di kawasan yang mengalami penurunan kualiti udara.

"Orang ramai terutamanya golongan yang berisiko seperti pesakit asma, kanak-kanak dan warga tua dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan di hospital dan klinik berhampiran sekiranya menghadapi sebarang masalah pernafasan," kata MKN.

Kementerian Pendidikan juga mengumumkan penutupan sementara sekolah di kawasan yang terjejas teruk akibat jerebu.