Monday, 11 November 2013

5 Tabiat Pelik Yang Dilakukan Di Dalam Toilet



World Toilet Organization (WTO) merupakan sebuah organisasi non-profit yang bertujuan untuk menyebar kesedaran tentang usaha memperbaiki toilet dan sanitasi di seluruh dunia. Pada awalnya, WTO hanya beranggotakan 15 orang pada tahun 2001. Hari ini, organisasi tersebut telah memiliki lebih dari 151 anggota dari 53 negara. 

Anda mungkin merasa janggal, mendapat tahu ada organisasi seperti ini. Mengapa toilet? Manusia memerlukan sanitasi yang baik untuk menjaga kesinambungan hidup mereka. Bolehkah Anda hidup tanpa toilet? Mungkin boleh. Tetapi, apakah anda selesa dengan kebersihan seadanya? Atau sebaliknya? 

Selain kebersihan toilet, ada beberapa kebiasaan atau tabiat yang boleh kata lucu sekaligus pelik yang biasa dilakukan di dalam toilet. Apa dia? Berikut adalah tabiat aneh yang dilakukan ketika berada di dalam toilet.


1. Mendengar Muzik

Kebiasaan aneh ini biasanya dilakukan oleh kaum remaja dan anak-anak. Mereka merasakan bahawa mendengarkan muzik di toilet menjadi cara terbaik untuk mengisi "waktu terluang" di toilet itu. 

2. Minum Susu atau Air

Ada yang tak biasa dengan tabiat minum susu atau air di toilet. Selain merasa jijik, orang yang melakukannya tentu memiliki masalah psikologi. Menurut beberapa orang, tabiat itu membuat mereka lebih mudah melepas. Benarkah?

3. Merokok

Ini merupakan tabiat tidak sihat yang sering dilakukan di toilet. Sedar atau tidak, kebiasaan itu menjadi masalah psikologi yang dideritai oleh sebahagian besar perokok tegar. Para perokok akan merasa lebih tenang waktu menghisap tembakau itu di toilet. 

4. Menggunakan Handphone

Remaja dan dewasa sering menggunakan toilet sebagai tempat paling relax untuk berbicara dengan pasangan mereka. Apalagi kalau hubungan cinta itu terlarang. Baik membalas SMS atau mengangkat telefon, semua itu akan mereka lakukan di toilet.

5. Membaca Majalah Dewasa

Hal ini biasanya lebih sering dilakukan oleh kaum lelaki. Mereka kerap menyembunyikan beberapa majalah dewasa di toilet dan kemudian membukanya ketika melepas.

Pelajar India Cipta Baju Dalam Kalis Rogol



New Delhi: Sekumpulan penuntut kejuruteraan di India mencipta baju dalam antirogol yang didakwa mampu menghalang jenayah rogol tersebut dan serangan seksual yang lain.

Baju dalam perlindungan tersebut dicipta untuk mengalirkan sehingga 82 kejutan elektrik kepada bakal penjenayah apabila pengesan tekanan pada bahan itu mengesan sebarang jenis paksaan.

Pakaian dalam yang dibantu oleh teknologi itu, dinamakan sebagai Society Harnessing Equipment (SHE), juga boleh memberi amaran kepada polis, keluarga atau rakan, menerusi sistem pengesanan global (GPS) yang dipasang pada pakaian tersebut.

“Pakaian dalam dengan sistem pengesanan global, sistem global bagi komunikasi telefon bimbit (GSM) dan pengesan tekanan mampu mengalirkan arus kejutan sehingga 3,800 kilovolt selain memberi amaran kepada ibu bapa dan pihak polis.

Galaxy Tab Untuk Kanak-Kanak?

Imej yang dimuat naik oleh Samsung Mobile Malaysia di akaun Facebook mereka baru-baru ini sedikit sebanyak ‘menghidupkan’ khabar angin di mana syarikat tersebut akan melancarkan tablet untuk kanak-kanak, Galaxy Tab 3 Kids.

Peranti yang telah diumumkan pada hujung Ogos lalu ini dikatakan bertujuan untuk memajukan teknologi pendidikan bagi kanak-kanak selain untuk memberikan pendedahan kepada teknologi dari usia muda.

Tablet dari rekaan Galaxy Tab 3 ini lengkap dengan pemproses 1.2GHz dual-core dengan memori RAM 1GB, skrin resolusi 1024 x 600 bersaiz 7 inci, kamera belakang 3 Megapiksel dan kamera 1.3 Megapiksel di hadapan.

Apa yang membezakan tablet ini dari tablet lain adalah cirinya yang lebih mesra kanak-kanak. Galaxy Tab 3 Kids menampilkan aksesori yang memberikan cengkaman yang lebih kuat, beberapa ‘stand’ dan juga stylus, C Pen.

Samsung juga akan memasukkan aplikasi sesuai bagi kanak-kanak selain aplikasi kawalan oleh ibu bapa.

Pengumuman asal berkenaan tablet ini hanya menyenaraikan China sebagai negara tunggal bagi pasaran di rantau Asia. Namun, imej ‘teaser’ yang dimuat naik di akaun Facebook Samsung Malaysia secara tidak langsung mungkin menunjukkan penembusan pasaran tablet tersebut di negara ini. Adakah anda berminat?

Biodata Dan Gambar Mawar Abdul Karim


Gadis jelita dikenali dengan nama panggilan Mawar didakwa forum-forum tempatan sebagai bakal tunangan kepada pelakon kacak itu tidak lama lagi.

Di bawah ini akan dikongsikan sedikit biodata Mawar dan beberapa keping gambarnya sedang menggayakan variasi tudung-tudung FAREEDA.

Memang bertuah sangatlah Fizo kerana berjaya memikat Mawar yang sebenarnya menjadi rebutan ramai jejaka di luar sana.

Nama Penuh : Mawar Abdul Karim
Umur : 24 Tahun
Asal : Pulau Pinang
Agama : Islam
Tempat Menetap : Kuala Lumpur
Kelulusan : -
Pekerjaan : Model dan Pengurus Pemasaran jenama Tudung FAREEDA


Gambar Pra-perkahwinan Neelofa

Memang menakjubkan sungguh penampilan pengacara terkenal dan seksi, Neelofa ketika menggayakan fesyen rekaan Syaiful Baharim. Diketahui umum bahawa Syaiful telah beberapa kali menggayakan Neelofa untuk beberapa majlis besar termasuk dalam acara Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2012. Adakah Neelofa memang sudah bersedia untuk berkahwin? Jika dilihat pada penampilannya, beliau kelihatan begitu anggun dan cantik. Bola mata yang memandang gambar-gambar terkini Neelofa ini pastinya semakin terang dan sihat.
 






Zain Saidin, Che Ta Belanja RM200,000 Untuk Persiapan Kahwin

Pasti ramai antara anda yang tertanya tanya bilakah tarikh sebenar perkahwinan pasangan ini bakal berlangsung. Rozita Che Wan & Zain Saidin sehingga hari ini masih memaklumkan apa apa tetapi semua dapat lihat yang mereka berdua ligat membuat persiapan kahwin.

BACA: Rozita Che Wan, Zain Saidin Ke London Jalani Sesi Fotografi Pra Perkahwinan
Bercakap kepada Berita Harian, Rozita Che Wan mendedahkan yang mereka telah membelanjakan RM200,000 untuk barang hantaran sahaja & jumlah barang yang di’beli untuk mereka berdua masing masing bernilai RM100,000.

Pelakon ini juga di’fahamkan telah membayar jurugambar, Annas Eskay sebanyak RM20,000 untuk sesi fotografi pra perkahwinan sahaja dan kami kira akan ada bayaran lain untuk gambar majlis pernikahan, resepsi sebelah perempuan & lelaki dan Tuhan sahaja tahu apa majlis lagi.

Selain itu, Rozita Che Wan sendiri sudah terbang dua kali ke kota London untuk mencari barang hantaran perkahwinan dan pasangan ini turut memperuntukkan RM100 kos jamuan untuk setiap seorang tetamu yang hadir ke majlis perkahwinan. Kami datang, for sure.

Rozita Che Wan turut memberitahu yang tujuan beliau mengirimkan gambar ketika di London dan Paris hanyalah sekadar berkongsi kegembiraan dan bukannya untuk menunjuk atau riak.

“Niat saya sekdar berkongsi kenangan saja di laman Instagram. Tak ada niat nak menunjuk nunjuk apatah lagi nak bersikap riak. Tetapi saya sudah biasa dengan sesetengah manusia termasuklah pengikut di laman Instagram yang berfikiran sempit atau sebaliknya,” ujarnya






Belasah Teman lelaki bekas isteri

Permaisuri: Seorang lelaki yang dikatakan masih menyimpan perasaan terhadap bekas isterinya bertindak gila apabila membelasah rakan wanita terbabit menggunakan kerusi plastik dalam kejadian di sebuah kedai makan di Kampung Bukit Nyior, Sungai Tong, di sini, Rabu lalu.

Dalam kejadian jam 6 petang itu, suspek lingkungan 20-an terserempak dengan bekas isterinya yang sedang makan bersama mangsa berusia 22 tahun sebelum menghampiri pasangan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Setiu Deputi Superintendan Ab Rahman Raja Mohamed berkata, walaupun sudah bercerai, suspek yang mungkin masih menyimpan perasaan sayang terhadap bekas isteri lingkungan 20-an itu terkejut selepas mendapati wanita terbabit makan bersama mangsa berusia 22 tahun dipercayai teman lelaki wanita itu.

Beliau berkata, suspek yang gagal mengawal perasaan cemburu segera menghampiri pasangan itu sebelum mengambil kerusi plastik di dalam kedai berkenaan dan memukul mangsa.

Pengawal Keselamatan Tembak Mati Pegawai Bank Direman



PETALING JAYA: Pengawal keselamatan yang terlibat dalam kes menembak mati seorang pengurus operasi Ambank di Subang Jaya bulan lalu tiba di Mahkamah Majistret di sini untuk direman bagi membantu siasatan.
Suspek tiba di perkarangan mahkamah pada pukul 3.18 petang dengan kawalan ketat pasukan polis yang membawa senjata berat dari Kota Tinggi, Johor, lokasi di mana dia ditahan.
Suspek memakai kemeja T berwarna hitam dan beseluar jeans.
Suspek kemudian dibawa keluar pada jam 3.40 petang dengan kereta polis dan diiringgi lima kereta polis yang lain.
Dalam kejadian 23 Okt lalu, Norazita meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah ditembak oleh suspek di Subang Jaya.
Suspek juga melarikan diri dengan hasil rompakan wang tunai RM450,000.

Aeril Zafrel Pesan Zubir BiPop Supaya Muhasabah Diri

Berikutan kes Zubir Bipop bertentangan dengan pelakon Aeril Zafrel yang masih tidak menunjukkan tanda-tanda untuk reda sedikit pun, Aeril telah mengeluarkan kenyataan yang agak berani di dalam program ‘Melodi’ di kaca TV.

“Selepas membaca artikel itu, saya tertanya apa dia akan jawab di akhirat nanti. Terang-terangan dia fitnah saya,” luah Aeril.

“Sebelum ini dia pernah bercerita tentang kononnya pengakuan bekas tunang Wawa. Banyak yang dia tokok tambah. Sekarang dia cakap saya pernah berkahwin dengan Ummi Nazeera. Selama ini saya bahagia bila ada yang cuba burukkan lagi keadaan. Kalau dia tidak bahagia, jangan buat orang lain turut tidak bahagia.”

“Saya sedar diri saya tak popular macam artis lain. Fitnah-fitnah sebegini seperti mahu menjatuhkan pandangan manusia terhadap saya.”


Menjelaskan sekali lagi tentang hubungannya dengan Ummi Nazeera tidak lebih daripada seorang rakan artis yang tidak pernah bersua-muka dan sekadar berkomunikasi di Twitter secara umum dimana Aeril memuji kehebatan lakonan Ummi selepas menonton treler filem ‘Penanggal’. Segala fitnah tentang Aeril melawat Ummi di set penggambaran adalah tidak benar sama sekali. Dan yang pastinya, penghijrahan Ummi Nazeera langsung tiada kena-mengena dengan Aeril.

Pelik betul. Sumber mana agaknya yang kecohkan pada Zubir tentang perkara ini? Takkan pokok bergoyang tanpa angin? Biar betul Zubir yang sudah berumur dan lama dalam industri hiburan ini tiada kerja lain dan ada masa buat fitnah begini semata-mata mahu memburukkan orang?

“Kenapa dia beria-ia burukkan saya? Saya tak salahkan orang yang mudah percaya. Satu hari, dia akan faham kita ni manusia, kadang di atas, kadang di bawah. Saya pun tak faham kenapa dia bangga bila jadi orang pertama buka aib orang lain. Bukan saya saja. Saya pernah dengar kawan-kawan artis saya yang lain,” luah Aeril lagi.


“Dia private message ajak Wawa keluar. Masa dia telefon isteri saya, dia beritahu dia marah bila Wawa tak follow Instagramnya. Dia cakap, ‘Abang boleh jatuh atau naikkan seseorang artis itu.’ Saya ada rakaman perbualan itu. Masa dia telefon isteri saya, saya ada di sebelah. Dia ajak Wawa keluar dua kali.”

“Kalau dia kata sebagai seorang wartawan ajak artis keluar adalah perkara biasa, ini bukan perkara biasa. Wawa kan perempuan. Hanya dia seorang wartawan yang ajak Wawa keluar. Waktu itu 8 malam. Kalau 8 malam bukan kerja. Saya tak tahu apa niat dia. Dia pun ada isteri. Seelok-eloknya dia ajaklah isteri dia keluar.”


“Hormatilah kami sebagai pelakon. Yang perlu kami tahu se-detail-detailnya ialah Rasulullah. Takpelah itu nanti urusan dia dengan Tuhan.”

Nampaknya semakin teruk perbalahan mereka ini. Kami pun tidak mahu menyebelahi sesiapa kerana tiada siapa tahu apa motif dan niat masing-masing sebenarnya.

Dalam pada itu, sempat juga Aeril meninggalkan pesan kepada Zubir, “Banyak-banyakkanlah bermuhasabah diri, sibuklah mencari kesalahan diri sebelum kita sibuk mencari kesalahan orang lain. Perbanyakkanlah mencermin diri sendiri sebelum kita judge orang lain. Banyak-banyak beristighfar, bersujud supaya hati itu sentiasa tenang. Bila hati tak tenang, kita tengok orang bahagia pun kita jadi tak tenang.”

Cara BETUL Memakai Coli Bagi Wanita




(Al-Fatihah)Ahmad Busu, Pelakon Pi Mai Pi Mai Tang Tu Meninggal Dunia


Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada pelakon Ahmad Busu yang telah pun meninggal dunia hari ini. Allahyarham menghembuskan nafas terakhir selepas Maghrib tadi di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang. Umur Allahyarham adalah sekitar 60-an.
Buat anda yang tidak mengenali Ahmad Busu, Allahyarham sangat popular menerusi sitkom komedi Pi Mai Pi Mai Tang Tu satu ketika dahulu. Watak yang dibawak ialah Mat Deris. Pelakon segenarasi dengannya ialah Imuda. Sama-samalah kita doakan agar Allahyarham ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.

Perjawatan Kosong RHB Investment Bank Berhad

Jawatan kosong terkini di RHB Investment Bank Berhad. Terdapat 62 kekosongan jawatan. Permohonan adalah dipelawa daripada waragenagara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong terkini di RHB Investment Bank Berhad sebagai :-




1. Manager - Retail Broking
2. Senior Executive - Retail Broking
3. Dealer - Private Banking
4. Executive - Credit Control and Supervision
5. Intern - Learning & Development (Administrative Support)
6. Senior Manager - Priority Financial Services (Sales & Marketing)
7. Assistant Manager - Retail Broking
8. Executive - Futures & Commodities
9. Assistant Branch Manager - Retail Broking
10. Executive - Futures & Commodities
11. Assistant Manager - CIBS Management Office
12. Manager, Client Coverage, GLCs & Public Sector
13. Technical Analyst
14. Clerk - Operations
15. Computer Operator - Group Information Technology

Tarikh tutup permohonan sehingga 29 November 2013

Perjawatan Kosong Di FRIM

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), sebuah agensi penyelidikan utama dalam bidang perhutanan negara ini di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mempelawa calon-calon yang berkelayakan, komited dan bertanggungjawab untuk mengisi kekosongan jawatan berikut:

1. PEGAWAI PENYELIDIK GRED Q47
2. ARKITEK LANDSKAP GRED J41
3. PEMBANTU PENYELIDIK GRED Q17


Tarikh tutup permohonan pada 13 November 2013

Maklumat Lanjut Klik Di Sini

Perjawatan kosong di Majlis Perbandaran Sebarang Perai (MPSP)

Jawatan kosong kerajaan terkini 2013 di Majlis Perbandaran Sebarang Perai (MPSP). Permohonana adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia (keutamaan diberikan kepada anak kelahiran Pulau Pinang dan pemastautin di  negeri Pulau Pinang) yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong di Majlis Perbandara Pulau Pinang seperti berikut :-

1.PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN
2.PENOLONG PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA
3.PENOLONG AKAUNTAN
4.JURUTEKNIK MEKANIKAL
5.PEMBANTU VETERINAR
6.PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT
7.TUKANG K2 (MEKANIK)
8.TUKANG K2 (JURUKIMPAL)
9.JURUTEKNIK PERANCANG BANDAR DAN DESA
10.PENOLONG JURUAUDIT
11.PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN

Tarikh tutup permohonan : Terbuka

Maklumat Lanjut dan Borang Klik Di Sini

Perjawatan kosong Di Kolej Islam Sains & Teknologi (KIST)

Jawatan kosong terkini di Kolej Islam Sains & Teknologi (KIST). Kolej Islam Sains & Teknologi (KIST), mempelawa pemohon-pemohon yang berkelayakan untuk mengisi jawatan kosong Akademik (pensyarah) seperti bidang berikut :

Jawatan kosong : Pensyarah
1.    Bahasa Inggeris
2.    Bahasa Melayu / Pengajian Malaysia
3.    Teknologi Maklumat
4.    Syariah
5.    Psikologi
6.    Perkhidmatan dan Pengurusan Makanan Halal
7.    Sains Senaman dan Sukan

Kelayakan:-

a)warganegara Malaysia;
b)berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
c)mempunyai tahap kesihatan yang disahkan oleh doktor yang bertauliah;   
d)mempunyai pengalaman berkaitan yang luas dalam bidang-bidang berkenaan; dan
e)kepujian dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia (termasuk lulus ujian lisan pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia  atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan)
f)Calon harus mempunyai kelulusan minima Sarjana Muda dalam bidang berkaitan. Calon yang mempunyai kelulusan Sarjana atau Doktor Falsafah adalah suatu kelebihan.
g)Kakitangan akademik yang dilantik akan terlibat dalam pelbagai tugasan yang berkaitan dengan proses pembelajaran dan pengajaran dalam membantu memantapkan halatuju dan kualiti akademik mengikut standard yang dikehendaki dan tugasan berkaitan dengan pembangunan organisasi.

Perhatian kepada pemohon:-

a) Pemohon boleh mendapatkan borang permohonan perjawatan di ;-
• Pejabat KIST Group Holdings Sdn Bhd, Tingkat 2, Kelantan Trade Centre, Kota Bharu, Kelantan.
b) Bagi pemohon yang tinggal berjauhan dan berminat mengisi kekosongan jawatan tersebut,
pemohon boleh mendapatkan borang permohonan dengan menghantar sampul surat beralamat sendiri,
bersaiz A4 bersetem RM1.00 dan wang pos atas nama KOLEJ ISLAM SAINS DAN TEKNOLOGI berjumlah RM5.00 untuk bayaran wang proses.
c) Pemohon juga boleh memohon dengan menghantar resume kepadamohd.hr.kgh@kist.edu.my
d) Tarikh tutup permohonan adalah 15 November 2013 dan pemohon yang tidak menerima jawapan selepas tiga (3) bulan daripada tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya.
e) Borang permohonan yang telah lengkap diisi berserta sijil-sijil yang disahkan hendaklah dihantar ke alamat:-

Bahagian Sumber Manusia
KIST Group Holdings Sdn.Bhd.
Tingkat 2, Kelantan Trade Centre,
Jalan Bayam, 15200 Kota Bharu,
Kelantan.
09-7444223