Tuesday, 19 June 2012

Pelakon Korea Jung Ah-yul Bunuh Diri


Laman web Allkpop melaporkan pada 14 Jun bahawa Jung Ah-yul telah membunuh diri dan mayat ditemui di rumahnya. Walaupun dia dikejarkan ke hospital, dia tidak dapat diselamatkan.
Terdapat juga laporan yang mengatakan bahawa beberapa sumber yang rapat dengan Jung Ah-yul berkata bahawa dia mengalami tekanan perasaan yang mungkin telah menyebabkan dia bertindak membunuh diri.
Peminat-peminat artis yang berusia 25 tahun ini mula merasa ragu apabila pada 11 Jun, sehari sebelum kematiannya, Jung Ah-yul mengeluarkan status di Facebook yang menyatakan bahawa,”Tiada apa pun yang boleh memujukku”.
Jung Ah-yul mula menceburi bidang seni ketika dia muncul dalam salah satu daripada siri drama KBS, “Love, My Love”.
Kontraknya bersama agensi Myname Entertainment tamat tujuh bulan yang lalu dan dia mula berlatih untuk menjadi penyanyi.
Walaupun kematiannya dilihat sebagai kes bunuh diri, pihak polis masih lagi menjalankan siasatan terhadap punca kematian.


Nozomi Sasaki :Awek Iklan Gula-Gula Getah (16 Gambar)

Nozomi Sasaki ialah model comel yang berlakon di dalam iklan gula-gula getah WTF semalam. Beliau merupakan seorang model Gravure yang dilahirkan di Akita pada tahun 1988. Lagu aneh yang anda dengar di dalam iklan semalam ialah Kamu tu Funyan. So there you go., Mystery solved. Sila enjoice kekawaiian Nozomi Sasaki. Pada sudut tertentu ada iras-iras Faezah Elai. Agree?











Anzalna Nasir Artis Baru, Tapi Bukan Terlalu Baru


Siapakah Anzalna Nasir? Namanya disebut oleh ramai pihak baru-baru ini akibat kenyataan ‘panas’ dia terhadap Neelofa.
Namun, masih ramai yang tidak kenal mengenali dia.  Ada yang beranggapan dia artis yang terlalu baru. Memang dia baru, tapi tidaklah terlalu baru.
Nur Anzalna Md Nasir, 24 merupakan pelakon dan model yang mula mencipta nama selepas menjadi finalis Dewi Remaja tahun 2010.
Antara drama-drama yang telah menaikkan namanya seperti Mahabbah, Amukan Pocong, Gemersik Kalbu dan Ramadhan Terakhir.
Selain itu, dia turut membintangi filem Sepah The Movie sebagai pelakon utama.
Pemegang diploma dalam bidang pengajian Bahasa Perancis dari Launceston College, Australia itu turut menjadikan bidang pengiklanan sebagai sumber rezeki.
Antara iklan-iklan yang dilakonkan oleh Anzalna seperti Safi Balqis, Celcom, Franch Oil dan ECPI.
Anak kelahiran Pulau Pinang itu mula menjadi popular apabila namanya disebut oleh ramai pihak akibat dari isu pembongkaran perangai buruk Neelofa ketika menyertai pertandingan Dewi Remaja satu ketika dahulu.
Isu ini mula menjadi serius apabila Neelofa memberi kenyataan balas dengan menyatakan hasratnya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kenyataan Anzalna itu.
Nampaknya, nama Anzalna naik bukan dek kerana lakonan-lakonannya, sebaliknya oleh gosip yang melanda dirinya.





Kisah wajah mayat bertukar menjadi keldai



Dalam terik panas mentari yang memancar menyinari tanah Baitul Haram, seorang ulama zuhud yang bernama Muhammad Abdullah al-Mubarak keluar dari rumahnya untuk menunaikan ibadah haji. Di sana dia leka melihat seorang pemuda yang asyik membaca selawat dalam keadaan ihram. Malah di Padang Arafah dan di Mina pemuda tersebut hanya membasahkan lidahnya dengan selawat ke atas Nabi.
“Hai saudara,” tegur Abdullah kepada pemuda tersebut. “Setiap tempat ada bacaannya tersendiri. Kenapa saudara tidak membanyakkan doa dan solat sedangkan itu yang lebih dituntut? Saya lihat saudara asyik membaca selawat saja.”
Wajah mayat bertukar jadi himar
“Saya ada alasan tersendiri,” jawab pemuda itu. “Saya meninggalkan Khurasan, tanahair saya untuk menunaikan haji bersama ayah saya. Apabila kami sampai di Kufah, tiba-tiba ayah saya sakit kuat. Dia telah menghembuskan nafas terakhir di hadapan saya sendiri. Dengan kain sarung yang ada, saya tutup mukanya. Malangnya, apabila saya membuka semula kain tersebut, rupa ayah saya telah bertukar menjadi himar. Saya malu. Bagaimana saya mahu memberitahu orang ramai tentang kematian ayah saya sedangkan wajahnya begitu hodoh sekali?
“Saya terduduk di sisi mayat ayah saya dalam keadaan kebingungan. Akhirnya saya tertidur dan bermimpi. Dalam mimpi itu saya melihat seorang pemuda yang tampan dan baik akhlaknya. Pemuda itu memakai tutup muka. Dia lantas membuka penutup mukanya apabila melihat saya dan berkata, “Mengapa kamu susah hati dengan apa yang telah berlaku?”
“Maka saya menjawab, “Bagaimana saya tidak susah hati sedangkan dialah orang yang paling saya sayangi?”
“Pemuda itu pun mendekati ayah saya dan mengusap wajahnya sehingga ayah saya berubah wajahnya menjadi seperti sediakala. Saya segera mendekati ayah dan melihat ada cahaya dari wajahnya seperti bulan yang baru terbit pada malam bulan purnama.
“Engkau siapa?” tanya saya kepada pemuda yang baik hati itu.
“Saya yang terpilih (Muhammad).”
“Saya lantas memegang jarinya dan berkata, “Wahai tuan, beritahulah saya, mengapa peristiwa ini boleh berlaku?”
Rahsia selawat 100 kali
“Sebenarnya ayahmu seorang pemakan harta riba. Allah telah menetapkan agar orang yang memakan harta riba akan ditukar wajahnya menjadi himar di dunia dan di akhirat. Allah telah menjatuhkan hukuman itu di dunia dan tidak di akhirat.
“Semasa hayatnya juga ayahmu seorang yang istiqamah mengamalkan selawat sebanyak seratus kali sebelum tidur. Maka ketika semua amalan umatku ditontonkan, malaikat telah memberi tahu keadaan ayahmu kepadaku. Aku telah memohon kepada Allah agar Dia mengizinkan aku memberi syafaat kepada ayahmu. Dan inilah aku datang untuk memulihkan semula keadaan ayahmu.”
(Dipetik Dari Buku 60 Kisah Bertemu Rasulullah s.a.w)
Gambaran Himar (Keldai) Dalam Al-Quran
Himar atau keldai adalah binatang yang sering menjadi gambaran sebuah kedunguan. Di dunia Arab, binatang ini adalah binatang yang paling rendah di mata mereka. Untuk itulah al-Qur’an pun ketika menyebut himar untuk perumpamaan sesuatu, itu berarti sesuatu tersebut adalah merupakan hal yang sangat rendah dan hina.
Seperti ketika al-Qur’an mengabadikan nasihat Luqman. Di akhir dari nasihat tersebut, Luqman menyampaikan kepada anaknya agar bersuara yang baik,
“Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai”. (Luqman 31:19)
Begitu pula ayat yang akan kita renungi berikut ini
“(Sifat-sifat Nabi Muhammad itu telahpun diterangkan dalam Kitab Taurat tetapi orang-orang Yahudi tidak juga mempercayainya, maka) bandingan orang-orang (Yahudi) yang ditanggungjawab dan ditugaskan (mengetahui dan melaksanakan hukum) Kitab Taurat, kemudian mereka tidak menyempurnakan tanggungjawab dan tugas itu, samalah seperti keldai yang memikul bendela Kitab-kitab besar (sedang ia tidak mengetahui kandungannya). Buruk sungguh bandingan kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Allah; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim.” (Al-Jumu’ah 62:5)
Ayat ini menyindir,memerli,menghina dan mencerca orang-orang Yahudi yang diberikan Allah Kitab Taurat tetapi tidak mengamalkannya. Mereka seperti keldai yang membawa kitab-kitab tebal di punggungnya tetapi tidak mengerti sama sekali isi kitab-kitab tersebut dan tidak mengambil manfaat sama sekali. Amatlah buruknya perumpamaan kaum yang mendustakan ayat-ayat Allah itu.
Imam Ibnu Katsir menjelaskan, “Allah ta’ala berfirman menyebutkan keburukan Yahudi yang diberikan kepada mereka Taurat untuk diamalkan tetapi mereka tidak mengamalkannya. Perumpamaan mereka seperti himar (keldai) yang membawa kitab-kitab tebal….mereka lebih buruk keadaannya daripada himar. Kerana himar tidak mempunyai pemahaman sementara mereka boleh memahami tetapi tidak mengamalkannya.” (Tafsir Ibnu Katsir 8/117, MS)
Ayat ini disampaikan kepada umat Muhammad SAW agar menjadi pelajaran bahwa generasi umat ini tidak boleh seperti generasi himar Yahudi. Generasi yang mempunyai ilmu, wawasan, pengetahuan tentang baik dan buruk bahkan mereka memahami ilmu itu dengan baik, tetapi ilmu tersebut tidak bermanfaat bagi mereka. Mereka faham bahawa kebaikan harus dilakukan, tetapi tidak mereka lakukan. Mereka pun faham bahwa keburukan dan kejahatan harus dijauhi, tetapi tetap keburukan merupakan sebahagian yang tidak terpisahkan dari kehidupannya.
Allah telah memberikan petunjuk-Nya kepada kita agar generasi ini tidak menjadi generasi keldai. Penjelasan itu ada dalam rangkaian ayat-ayat dalam Surat al-Jumu’ah tersebut. Berikut ayat yang menjelaskan langkah generasi ini agar keluar dari rimba kesesatan.
“Dia lah yang telah mengutuskan dalam kalangan orang-orang (Arab) yang Ummiyyin, seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) dari bangsa mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Allah (yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya), dan membersihkan mereka (dari iktiqad yang sesat), serta mengajarkan mereka Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak). Dan sesungguhnya mereka sebelum (kedatangan Nabi Muhammad) itu adalah dalam kesesatan yang nyata.” (Al-Jumu’ah 62:2)
Dalam ayat tersebut dijelaskan tugas Rasulullah Muhammad SAW dalam melahirkan generasi sahabat yang luar biasa itu. Ada tiga tugas:
(1) Membacakan ayat-ayat Allah
(2) Tazkiyatun Nafs (Penyucian Jiwa)
(3) mengajarkan Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak)
Ternyata pengajaran ilmu Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak) diakhirkan setelah Tazkiyatun Nafs. Mengapa?
Kerana jiwa ini ibarat sebuah wadah/tempat. Jika wadahnya masih kotor, sejernih apapun ilmu yang dituangkan tetap akan terlihat keruh dan tidak bermanfaat. Akhirnya lahirlah keldai seperti yang disebutkan ayat diatas. Ilmu banyak tetapi tidak teraplikasikan dalam amal.
Maka, Nabi ditugaskan untuk menyucikan jiwa barulah mengajarkan Kitab Allah (Al-Quran) dan Hikmah (pengetahuan yang mendalam mengenai hukum-hukum syarak). Agar jiwa wadahnya bersih saat ilmu dituangkan dan diserap didalam diri. Sehingga menjadi ilmu yang bermanfaat dalam beramal.
Wallahu’alam….

Penagih juntai anak di tingkat enam selepas bergaduh dengan isteri


LELAKI yang khayal dadah menyokong anaknya dengan sebelah kaki bagi elak daripada jatuh.

BEIJING: Seorang lelaki semalam, menjuntaikan anak perempuannya berusia tiga tahun di tingkap tingkat enam di blok apartmen mereka, selepas bertengkar dengan isterinya.

Lelaki itu membuka tingkap rumah pangsa yang baru diduduki dan duduk di birai dengan hanya memegang pergelangan tangan budak kecil itu.

Kanak-kanak kecil itu dapat dilihat cuba memeluk lutut bapanya dan menjerit ketakutan.
Saksi berkata, sesekali dia menyokong tubuh anaknya dengan kakinya tetapi dia lebih banyak memegang dengan sebelah tangan saja.

Ibu kanak-kanak itu boleh didengar menjerit dari dalam rumah dan merayunya membawa kanak-kanak itu kembali ke dalam.

Jiran menelefon perkhidmatan kecemasan yang meletakkan tilam angin di bawah sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya kanak-kanak itu terjatuh.

Anggota polis menyerbu flat itu dan mula berunding dengan lelaki berkenaan.

Selepas dia enggan membawa masuk kanak-kanak perempuan itu ke dalam, mereka terus menerpa ke arah lelaki itu dan menarik kanak-kanak perempuan itu ke tempat selamat.

Kanak-kanak itu dipercayai tidak cedera selepas kejadian itu.

Polis menahan lelaki itu yang dikatakan bertengkar dengan ibu kanak-kanak itu dan khayal kerana mengambil dadah. – DM


Dibelasah tukar siaran Euro




CEKUP…anggota polis menahan suspek yang cuba melarikan diri selepas disyaki terbabit dalam pergaduhan di sebuah pusat hiburan di Lebuh Naning, kelmarin.

GEORGETOWN: Akibat menukar saluran televisyen (TV) ketika perlawanan bola sepak Euro 2012 berlangsung, seorang lelaki cedera dipukul pelanggan lain di sebuah pusat hiburan di Lebuh Naning, di sini, yang tidak puas hati dengan tindakan lelaki itu, pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 5.10 pagi itu, lelaki berusia 30-an terbabit menukar saluran televisyen ketika perlawanan di antara pasukan Russia dan Greece, menyebabkan pengunjung pusat hiburan itu tidak berpuas hati.
Jurucakap polis berkata, berlaku pertengkaran antara lelaki berkenaan dengan beberapa pengunjung sehingga tercetus pergaduhan yang berlarutan hingga ke luar pusat hiburan terbabit.

Menurutnya, polis yang dimaklumkan kejadian itu bergegas ke tempat kejadian dan berjaya meleraikan pergaduhan berkenaan.

Mari Melawat Kilang Helikopter Mil Mi Russia (10 Gambar)

Mil Mi ialah syarikat helikopter Russia yang membina helikopter terbesar di dunia iaitu Mil Mi 26 Halo. Helikopter ini mampu mengangkut kargo seberat 20 000 Kilogram ataupun 90 orang penumpang. Helikopte ini juga terkenal kerana ia digunakan dalam operasi kecemasan letupan loji janakuaasa nuklear Chernobyl. Mil Mi 26 dibina di Rostov-on-Don dan didalam kilang yang sama helikopter tempur Mi-24 dan Mi-28 juga dipasang. Mari kita lihat rupa didalam kilang ini di bawah.




Inilah Tarian Tor Tor Yang Kontroversial


Inilah Tarian Tor Tor yang menjadi sebab pergeseran terkini diantara Malaysia dan Indonesia. Indonesia butthurt selepas Kemeterian Kebudayaan mengiktiraf tarian Tor Tor dan Gordang Sambilan masyarakat Mandailing sebagai salah satu budaya Malaysia. Indos butthurt gila kerana mereka merasakan sekali lagi budaya mereka "dicuri". Di Twitter dan forum orang Indonesia mengamuk macam anjing kena siram air panas. I dunno about you guys tetapi aku harus katakan sebelum kejadian rageeeee Indo ini aku tak tahu langsung dengan kewujudan Tarian Tor Tor. Aku juga yakin korang juga macam aku tak tahu apa kejadah tarian Tor Tor ini.

By the way aku dah tinggalkan komen AWESOME kat video dibawah. LULZ was had. Butthurt will be dispensed.

Tisu Tandas Yang Serius Shitbrix

Ketika menyahtinja kami lebih serius daripada biasa. Hari ini kami akhirnya menemui tisu tandas yang paling serius dan sesuai dengan jiwa kami. Tisu tandas ini dicetak dengan cerita seram bukilan Koji Suzuki. Beliau merupakan penulis novel The Ring dan Spiral. Sejak dijual pada tahun 2009, "Tisu Tandas Paling Seram" ini sudah terjual sebanyak 300 000 gulung. Baru-baru ini versi bahasa inggerisnya pula akan mula dijual ke pasaran antarabangsa dengan harga USD 2.50 segulung. Diharap dengan penggunaan tisu tandas seram ini anda yang mengalami masalah sembelit dapat menyahtinja dengan lebih mudah. Jika terjual di Malaysia aku rasa tak perlu meminta bantuan penulis novel seram. Di Malaysia hanya print twitter feed Azwan Ali. Aku yakin baru baca 3 tweet perut anda akan terkencit secara segara.


Video : Jika Hari Bapa Ialah Sebuah File Aksi

Iklan Kahwin Lari Dari Perak

Wah nampaknya dunia nikah lari ke Selatan Thai juga tidak mahu ketinggalan menggunakan teknologi Informasi untuk memudahkan lelaki keji untuk kahwin lari dan berpoligami. Mereka mendakwa apa yang mereka lakukan ini sah disisi undang-undang. Siapa disini ada cable yang boleh memberitahu kami sama ada iklan ini LEGIT ataupun penipu. Kami merasakan ada sesuatu yang tak kena dengan iklan dibawah. Diharap pihak berwajib boleh memantau dan memberi pencerahan. Kita sedia maklum kahwin luar dari Qariah boleh didenda. Tak percaya tanya Bung Mukhtar dan kakak Shaheizy Sam.




Ustaz Azhar Idrus & Zizan: Main Gitar Jangan Sampai Jadi Najis

zizan tiru gaya ustaz azhar idrus


Stadium Al Ain : Stadium Dalam Padang Pasir (8 Gambar)

Stadium Al Ain ialah sebuah stadium yang akan dibina di Al Ain UAE. Ianya sebuah stadium bolasepak dengan kapasiti penonton sebanyak 40 000. Stadium ini unik kerana ianya dibina didalam padang pasir yang mengelilingi Al Ain. Ia dibina sebegini bagi memastikan ruang dalaman stadium sejuk secara semula jadi. Pihak jurureka MX Architech yang mereka stadium ini mendapat inspirasi rekaan daripada rekabentuk koloseum lama. Kos pembinaan dijangkan mencecah USD 953 Juta. Woah! Stadium Al Ain memang stadium yang mahal tetapi yang pasti ianya juga antara yang paling unik di dunia!




Gundam Louis Vuitton (7 Gambar)

Di Malaysia hobi membina GunPla sudah boleh dikira mainstream. Gunpla yang ada memang sudah terkenal dengan ke-bad assannya. Setiap tahun ada sahaja kit model terbaru yang dihasilkan dengan bagi memenuhi permintaan Gundamfags seluruh dunia. Kebanyakkan GunPla dibina untuk kelihatan seperti Gundam di dalam siri animenya. Tetapi kadang kala pembina GunPla menunjukkan kekreatifan mereka dan menghasilkan sesuatu yang unik. Pembina GunPla dari Gundamguys menghasilkan model unik Gundam versi Louis Vuitton. Have to say not bad! Jika anda suka dengan apa yang mereka hasilkan lawati laman web mereka.




Microsoft Surface : Tablet Terkini (8 Gambar)


Nampaknya dunia komputer tablet semakin hangat. Microsoft baru sahaja memperlihatkan tablet mereka yang diberi nama Surface. Ianya tablet 10.6 inci yang bakal muncul dalam dua versi. Versi pertama menggunakan sistem operasi Windows RT manakala satu lagi menggunakan Windows 8 Pro. Pemproses dari keluarga Tegra digunakan untuk versi Windows RT manakala pemproses dari keluarga Core I5 digunakan untuk versi Win 8 Pro. Microsoft berharap tablet mereka ini mampu merapatkan jurang diantara komputer Windows Desktop dengan tablet yang diguna pakai sekarang. Seperti kita sedia maklum tablet memang sesuai digunakan untuk melayari lama web tetapi untuk melakukan kerja sebenar ianya masih belum benar-benar sesuai.

Kedua-dua versi Microsoft Surface menyokong Microsoft Office. Oleh itu Microsoft berharap tablet mereka akan menjadi pilihan mereka yang mahukan tablet yang boleh befungsi lebih dari menjadi sebuah pelayar web mudah alih. Microsoft juga memperlihatkan TouchCover untuk Microsoft Surface. Touch Cover ialah penutup skrin yang juga merupakan sebuah papan kekunci fizikal. Buat masa ini tiada haraga saranan diumumkan oleh Microsoft. Apa yang diumumkan hanyalah saiz muatan dalaman tablet iaitu 32-64 GB untuk versi MS RT dan 64-128 GB untuk versi Win 8 Pro.





Lelaki Buah Zakar Besar Tolak Pembedahan


Las Vegas – Seorang lelaki yang mempunyai buah zakar paling besar iaitu seberat 100 pound menolak untuk melakukan pembedahan secara percuma bernilai $1 juta dolar bagi membetulkannya semula, kerana alat sulitnya itu telah menjadikannya terkenal.

Wesley Warren Jr menolak tawaran tersebut biarpun terpaksa membawa buah zakar yang bersaiz seperti tembikai itu ke mana sahaja.

Namun kerana keadaan ganjil itulah, dia menjadi terkenal dan mendapat perhatian banyak pihak selain dijemput muncul dalam beberapa program di televisyen.

Dia setakat ini telah muncul dalam program Howard Stern Show dan Comedy Central serta telah menandatangani kontrak untuk muncul dalam satu dokumentari yang bakal diterbitkan khas mengenai dirinya.

Selain itu dia juga bimbang akan berdepan dengan risiko tinggi termasuk maut sekiranya pembedahan itu dijalankan.

Jika Wesley bersetuju, pembedahan itu akan dilakukan oleh seorang pakar, Dr. Joel Gelman daripada Universiti California dan ia akan dijalankan di Nevada dengan semua kos ditanggung oleh pihak berkenaan.
Wesley menghidap scrotal elephantiasis, iaitu satu penyakit yang biasanya berlaku di Afrika dan Asia Tenggara disebabkan oleh jangkitan parasit.

Buah zakarnya membengkak disebabkan oleh cecair dan doktor perlu membuang tisu berlebihan sebelum membina semula buah zakarnya itu.

Pendirian Wesley itu berbeza dengan kenyataan yang diberikannya kepada sebuah journal, Las Vegas Review pada bulan Oktober tahun lalu.

Dalam temu bual itu, dia amat berharap dapat mengembalikan buah zakarnya kepada bentuk asal.
Ini kerana selain memalukannya, dia juga terpaksa menanggung kesakitan di bahagian alat sulitnya.
Jelasnya, keadaan itu memaksa dia memakai sarung khas apabila keluar di tempat awam .

Selain itu, dia juga mahu menjalinkan semula hubungan romantik dengan wanita .
“Saya tidak mahu kelihatan seperti orang pelik,’ ujarnya kepada Las Vegas Review.
Selepas berita mengenai keadaan ganjil itu dikeluarkan oleh journal tersebut, Wesley menjadi terkenal dan mula mendapat perhatian banyak pihak.


Nak kahwin tiada MyKad


REMBAU: “Saya seperti pendatang di negara sendiri kerana tanpa sijil lahir dan kad pengenalan diri, susah untuk melakukan urusan rasmi, malah hidup seperti tidak sempurna,” keluh anak kelima daripada 10 beradik, Siti Halimah Jasni, 17, yang tidak memperoleh sijil lahir walaupun pelbagai usaha dijalankan termasuk meminta bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk menyelesaikan masalah itu.

Menurutnya, dia baru sahaja menetap di Kampung Bongek, dekat sini, kira-kira lapan bulan lalu bersama empat adik beradiknya masing-masing berusia 13, 11, lapan dan tujuh tahun.

Katanya, mereka berpindah ke situ selepas mengikut ibu mereka, Siti Noraziah Mat Pareman, 40-an berpindah dari Kampung Simpang Durian, Jelebu.

“Ibu mengajak kami berpindah kerana dia mahu mencari kerja bagi menyara kehidupan kami adik-beradik berikutan abang dan kakak masing-masing sudah berkahwin.

“Ayah pula meninggal dunia akibat penyakit dihidapinya pada 2009,” katanya yang ditemui di Kampung Bongek, dekat sini, semalam.

Siti Halimah berkata, dia yang tidak pernah bersekolah baru sahaja melangsungkan pertunangan pada Mei yang lalu dan merancang berkahwin pertengahan tahun depan.

Namun, dia khuatir akan timbul masalah apabila tidak memiliki kad pengenalan diri untuk urusan pernikahan.
“Ibu pernah bercerita kepada saya yang dia melahirkan saya dalam ambulans. Ketika itu ibu dan ayah tinggal di Kuala Pilah, tetapi apabila ibu cuba mendapatkan data dan maklumat mengenai kelahiran saya di Hospital Kuala Pilah ia tiada dalam sistem. Keadaan ini menyebabkan saya sukar untuk mendapatkan surat beranak,” katanya.

Katanya, ketiadaan surat beranak menyebabkan dia tidak boleh melakukan urusan rasmi dan bimbang dikatakan bukan warga negara.


Kapal angkasa China berlabuh di Tiangong-1


KAPAL angkasa Shenzhou-9 (kanan) mendekati Tiangong-1 di angkasa lepas semalam.

BEIJING – China menamatkan misi berlabuh automatik di angkasa lepas semalam sebelum tiga angkasawan di dalam sebuah kapal angkasa memasuki sebuah modul yang mengorbit Bumi.

Kapal angkasa Shenzhou-9 yang berlepas pada Sabtu lepas dan membawa angkasawan wanita pertama China bercantum dengan modul angkasa lepas Tiangong-1.

Misi berkenaan disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen China.
Ini kali ketiga China melakukan misi berlabuh secara automatik selepas dua misi serupa dilaksanakan pada November tahun lalu.

Namun, misi kali ini berbeza kerana membawa bersama tiga angkasawan ke Tiangong-1.
Mereka terdiri daripada Komander Jing Haipeng, Liu Wang dan angkasawan wanita pertama China, Liu Yang.

Matlamat utama misi selama 13 hari itu adalah untuk melakukan prosedur berlabuh secara manual.
China turut merancang menyiapkan pembinaan sebuah stesen angkasa lepas di orbit Bumi menjelang 2020.
Matlamat tersebut memerlukan tekonologi berlabuh yang sempurna seperti yang pernah dilakukan kapal angkasa lepas Amerika Syarikat dan Rusia dalam tahun 1960-an.

Teknik berkenaan sukar dikuasai kerana melibatkan dua kapal angkasa yang berada di orbit sama dan berputar mengelilingi Bumi pada kelajuan beberapa ribu kilometer sejam.

Kapal angkasa dan stesen berkenaan perlu bercantum perlahan-lahan bagi mengelakkan kedua-duanya berlanggar dan berkecai. – Agensi


Hijabster : Heliza Helmi Hijab

Masih ada yang tidak mengenali siapakah individu yang bernama Heliza Helmi. Heliza merupakan seorang artis dari rancangan realiti tv terbitan astro iaitu dari rancangan Akedemi Fantasia musim ke lima. Lewat beberapa tahun ini beliau sudah pun mula kurang menyanyi di stesen televisyen. Heliza Helmi telah pun memulakan satu perniagaan tudung pada pertengahan tahun 2011.  Beliau telah pun menghasilkan satu jenama tudung keluaran beliau sendiri iaitu ” Heliza Helmi Hijab “


Tudung yang beliau hasilkan benar-benar menepati hukum menutup aurat dalam islam. Ia juga seakan-akan tudung yang dipakai oleh golongan wanita di negara arab. Anda sendiri boleh melihat dimana design tudung yang dihasilkan menutup kesemua bahagian yang sepatutnya dan ia juga kelihatan sangat cantik apabila digayakan. Heliza juga turut menunjukkan beberapa cara bagi menggayakan tudung rekaannya ini.




Penampilan Selebriti “Hot Mama”

Pasti ramai yang ingin ketahui siapakah selebriti yang bergelar ” Hot Mama ” ini. Biasanya ciri-ciri seseorang yang bergelar hot mama ini boleh kita dapati dari penampilannya sendiri. Gaya mereka ini sentiasa kelihatan menarik dan cantik. Paling penting sekali pandang pasti ada yang menyangkakan mereka ini masih single. Selebriti yang bergelar hot mama kini antaranya ialah Sazzy Falak, Aishah Sinclar, Dephne Iking, Dynas Mokhtar, dan Nora Danish.






Izara minta maaf




IZARA AISHAH mempunyai alasan tersendiri kenapa dia datang lewat ke lokasi penggambaran dan sesi fotografi.

TIDAK cukup dengan kontroversi tiga pendatang baharu dunia seni tanah air yang kini sedang heboh dengan isu ‘bercakaran’ mereka iaitu Neelofa, Anzalna dan Tasha Shilla, kini seorang lagi pendatang baharu yang sedang meningkat naik, Izara Aishah pula dikatakan sudah mula ‘membuat perangai’.
Kelmarin, semua akhbar tempatan kecoh bercerita tentang heroin Vanilla Coklat itu yang dikatakan sering sahaja tiba lewat di lokasi pengambaran dan sesi fotografi.

Apa yang menjadi isu, khabarnya pihak kru produksi penggambaran dan sesi fotografi terpaksa menunggu Izara antara dua hingga tiga jam.

Kata sumber, alasan yang sering diberikan Izara adalah dia terperangkap dalam kesesakan jalan raya dan masih dalam perjalanan. Sumber juga memberitahu apabila dihubungi, adakalanya Izara tidak menjawab panggilan telefon tersebut.

Enggan membuat sebarang andaian mahupun menyalahkan pelakon cantik itu, Kosmo! semalam dengan pantas menghubungi Izara sendiri untuk mengetahui perkara sebenar.

KOSMO!: Boleh komen tentang cerita negatif mengenai anda yang dikatakan sering datang lambat ke lokasi penggambaran atau sesi fotografi sehingga berjam-jam lamanya?

IZARA AISHAH: Orang yang sebarkan cerita negatif itu tidak tahu situasi sebenar yang Izara hadapi. Izara tiba lewat ke lokasi (penggambaran dan fotografi) sebab perlu menyudahkan kerja lain.

Masalahnya cerita mengenai kelewatan ke lokasi penggambaran dan fotografi anda itu bukan sekali dua sahaja tetapi sudah berkali-kali?

Tak baik salah anggap terhadap Izara. Izara minta maaf kepada semua pihak yang terasa hati.
Setiap kali anda lewat ke lokasi adakah anda menghubungi mereka terlebih dahulu?

Jika Izara rasa tidak dapat sampai pada masa yang telah ditetapkan Izara akan hubungi mereka terlebih dahulu. Izara tidak pernah mendiamkan diri atau tidak jawab panggilan telefon seperti yang didakwa.
Apakah jawapan mereka setiap kali anda hubungi beritahu lewat ke lokasi?

Mereka tidak pernah memaksa Izara untuk cepat tetapi mereka cakap tak apa dan ambil masa untuk tiba.
Adakah anda sedih nama anda turut terpalit kontroversi sepertimana yang kini dialami artis-artis baharu yang popular seperti Neelofa, Anzalna dan Tasha Shilla?

Izara tak sukalah bila cerita macam ini timbul. Kenapalah nama Izara pula yang naik (kontroversi). Mungkin ada pihak yang tidak ada cerita mahu buat dan mencari kesalahan Izara pula.

Adakah cerita sebegini akan mencalarkan reputasi anda?
Cerita sebegini tidak mencalarkan reputasi Izara kerana Izara boleh perbaikinya. Izara akan pastikan tidak lagi datang lewat ke lokasi dan lebih pandai menggunakan masa. Mungkin Izara akan bertolak lebih awal atau tidak mengambil kerja yang memerlukan Izara berada di kedua-dua tempat dalam masa yang singkat.
Apakah perkembangan terbaru anda?

Izara masih lagi menjalani penggambaran drama Naziha untuk slot Zehra di TV3 setiap hari Jumaat pada pukul 9 malam. Bermula bulan Julai depan pula, Izara bakal menjalani penggambaran filem Vanilla Coklat The Movie

Jadi juara berkat petua Chef Liza




CHEF LIZA memberi taklimat kepada para peserta sebelum bermulanya Cabaran Daisy Sehebat Chef 2012 Zon Tengah di pusat beli-belah AEON AU2 Setiawangsa, Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR – Petua Chef Liza Zainol selaku Ketua Juri Cabaran Daisy Sehebat Chef 2012 untuk menghasilkan biskut yang sedap berjaya membantu Nur Atiqah Ayu Ong Abdullah, 50, untuk dinobatkan sebagai juara kategori biskut pada Cabaran Daisy Sehebat Chef Zon Tengah di pusat beli-belah AEON AU2 Setiawangsa di sini semalam.

Nur Atiqah yang tewas dalam persaingan peringkat zon tahun lalu kali ini menghasilkan biskut mentega kacang Daisy yang bukan sahaja enak tetapi juga memenuhi kriteria Chef Liza iaitu sajian tersebut mesti rangup dan cair di mulut.

“Tidak sangka pula berkat tunjuk ajar itu telah membantu saya menghasilkan biskut yang lebih enak sehingga memikat hati juri,” kata suri rumah itu yang mempunyai pengalaman membuat kek, biskut dan kuih selama 10 tahun. Pada tahun lalu, Nur Atiqah mempertaruhkan biskut jarum emas tetapi tewas kepada peserta yang lebih muda.

Kebenaran Islam Mengenai Kucing Sejak 1500 Tahun Yang Lalu


Nabi menekankan di dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.

Kenapa Rasulullah Saw berani mengatakan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya, bagaimana Nabi mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? Jawapannya, kulit kucing mempunyai otot-otot yang berfungsi untuk melawan sel bakteria.

Otot kucing juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini berbentuk bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.

Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Kajian Yang Dijalankan
Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapati selepas ujikaji adalah:
1. Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.

2. Tempat yang kuman sengaja diletakkan menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.

3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan ketidak hadiran kuman.

4. Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacter, streptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.

5. Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya. Perbagai sumber yang dipercayai dan hasil penyelidikan laboratorium menyimpulkan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.

Ulasan para doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu menunjukkan kucing itu akan atau sedang sakit.

Selain itu, Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing, manusia 25% dari anjing, kucing mempunyai separuh kuman dari manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.

Kucing tidak menyukai air kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya.

Jika diperhatiakan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.

Hadith-Hadith Mengenai Kucing
Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Kalaulah bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah Saw tidak akan berani mengatakan bahawa kucing itu bersih. Segala sesuatu yang baru ditemui oleh para ilmuwan pada zaman moden ini, telah diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu.
Wallahu’alam….


Hati-hati bila anda menikmati makanan di Resturant halal di China



Di China, banyak dijumpai kedai-kedai makan dan restauran yang meletakkan tulisan halal. Namun jangan tertipu dengan tulisan label halal yang disenaraikan. Faktanya, banyak restauran halal di China yang menjual makanan dan minuman haram.

Menurut daripada laporan sesetengah syrikat pelancungan Islam, pada pertengahan bulan Mei lalu, sejumlah rombongan telah melawat negeri ini. Mereka mencari sebuah restoran muslim berlabel halal namun masih menjual arak (wine). Menurut syarikat perlancungan tersebut membuktikan bahawa sejumlah restauran halal di China ternyata tidak benar-benar halal.

Seperti yang dilaporkan, pada beberapa pengurus syarikat berkenaan sengaja masuk ke restoran muslim bernama A Fun Ti yang beralamat di Jalan Houguaibang Hutong, pada 188, daerah Dongcheng, di Kota Beijing untuk makan malam. Di atas pintu masuknya terpampang tulisan al-Math’am al-Islami, pada restauran muslim.

Sebahagian daripada rombongan syarikat itu memilih untuk makan malam di restauran ini pada Isnin malam, pada 21 Mei lalu. Sebahagian lain diundang makan malam secara terbatas dengan pimpinan Lembaga Keamanan Antarabangsa China.

Restauran Muslim Rangking Pertama
Restoran A Fun Ti sangat dikenali di China. Restauran ini juga disebut pada rangking pertama dalam senarai restauran-restauran muslim paling terkenal di seluruh negeri China oleh website islamichina.com.
Restauran ini menyajikan menu ala Xinjiang, wilayah dengan penduduk majoriti muslim di bahagian paling Barat Laut (north-west) China, dekat Asia Tengah.

Restauran muslim itu tergolong di antara yang banyak dikunjungi pelancung muslim. Pengunjungnya tidak hanya berasal dari warga tempatan, tetapi tetamu yang berasal dari negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat yang lebih mendominasi. Biasanya, pada restauran akan didatangi pelawat setelah matahari terbenam, pada pukul 19.30 waktu Beijing.

Sebahagian besar tetamu dari Eropah dan Amerika Syarikat itu ternyata hendak menikmati sajian wine khas yang sengaja disajikan dalam gelas unik berukuran panjang 30 cm dan persembahan eksotik restauran ini.
Sajian di restauran ini sesuai dengan penjelasan di islamichina.com, yang mengatakan sudah menjadi perkara biasa bahawa beberapa restauran halal di kota-kota besar China seperti Beijing, Shanghai, Guangzhou dan Shenzhen menyediakan minuman beralkohol.

“Susah bagi kebanyak restauran-restauran halal untuk mendapat keuntungan besar bila mereka tidak menyediakan wine, kerana majoriti tetamu adalah non-muslim” tertulis pada website itu.