Thursday, 19 July 2012

Awas! Berhati-Hati Menggunakan MP3


Memang menjadi satu fenomena biasa pada hari ini apabila melihat remaja dan generasi muda memakai fon telinga di telinga mereka. Gaya hidup digital telah menular dalam kalangan remaja sejak tahun 1990-an lagi. Perkembangannya ini semakin rancak seimbang dengan peningkatan teknologi iaitu pengguna menggunakan MP3 menerusi telefon bimbit, iPod, komputer, PDA, USB, walkman dan sebagainya.



Budaya ini bagaikan tsunami yang melanda gaya hidup remaja. Kebanyakan mereka menghabiskan masa seharian tanpa jemu dengan alat-alat kecil ini.

Tambahan pula, terbaru dilaporkan terdapat MP3 yang mampu tahan lebih lama tanpa perlu selalu dicas dengan ruang simpanan fail muzik yang lebih banyak.

Kebanyakan penggemar MP3 mungkin mengetahui kesan bahawa mendengar muzik dengan bunyi kuat akan merosakkan pendengaran. Kajian menunjukkan kerosakan pendengaran disebabkan muzik yang kuat yang ditentukan oleh tempoh masa mendengar MP3. Ia membawa maksud sekiranya penggemar MP3 merendahkan bunyi muzik /MP3, mereka masih terdedah dengan kehilangan pendengaran sekiranya masih memasang fon telinga untuk tempoh masa yang panjang.

Menurut kajian dari British, 39% remaja berumur 18 hingga 24 tahun mendengar muzik sekurang-kurangnya satu jam sehari sehingga 105 disibel. Remaja ini telah mendedahkan telinga mereka pada satu tahap bunyi bising dan kadaran sepatutnya adalah tidak melebihi 25 minit setiap minggu. Penggemar perlu mengetahui maklumat kadar paras bunyi disibel pada peralatan MP3 tersebut sebelum membeli dan kadar pendengaran normal adalah antara 0 hingga 20 desibel.

Pengguna dan penggemar MP3 perlu mempertimbangkan penggunaan dan mengenalpasti kesannya kepada telinga. Kemungkinan remaja boleh kehilangan pendengaran pada usia yang muda sekiranya tidak didedahkan tentang kesan menggunakan MP3 ini. Industri pengeluar MP3 diharapkan lebih bertanggungjawab dengan mengambil kira risiko dan kesan akibat pengeluaran MP3 yang tidak berkualiti tanpa meletakkan sebarang tanda amaran pada pembungkusan produk.

Di Malaysia, pengeluar boleh mengguna pakai standard MS 301 489-6:2009 Specific Conditions for Digital Enhance Cordless Telecommunications (DECT) Equipment sebagai panduan dalam produk digital seumpama ini.

Tip Penggunaan MP3

Langkah 1 : Rendahkan bunyi muzik MP3
Mulakan dengan merendahkan bunyi muzik pada tahap 10 ke tahap 9 atau 8. Sekiranya anda telah dapat menerima tahap bunyi ini, cuba rendahkan kepada tahap seterusnya. Mungkin pada awalnya agak sukar tetapi ia adalah tidak mustahil.

Langkah 2 : Kurangkan masa dedahan dan frekuensi
Setelah anda rendahkan bunyi muzik, latih telinga anda untuk berehat setiap 10 hingga 15 minit. Nikmati bunyian di sekeliling anda, sama ada anda berada di dalam kesesakan atau sedang berjogging. Seterusnya, anda boleh mengurangkan masa menggunakan fon telinga seperti contoh sebelum ini anda menggunakannya 1 jam sehari dan mengurangkan kepada 30 minit sehari. Jika anda telah selesa pada tahap ini, cuba kurangkan kekerapan mendengar MP3 kepada beberapa hari.


Langkah 3: Membuat ujian pendengaran secara berkala
Jadikan langkah ini sebagai satu kebiasaan dan lakukan ujian pendengaran sekurang-kurangnya setahun sekali. Anda harus mengambil tangungjawab untuk menjaga kesihatan telinga anda bagi menghalang kesan-kesan negatif yang boleh mempengaruhi kehilangan pendengaran.


Dipetik dari Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA)

[Video]Pengacara Paling Gatal

Lagi video orang putih yang gatal! Korang leh tengok betapa miang pengacara lelaki tuh...confirm selepas rancangan tersebut selesai habis perempuan ini kena **tutt** hehe

[Video]Perempuan Ini Meletak Tangan Pengacara Di....

Gatal sungguh perempuan ini untung la lelaki tuh dapat pegang tetek free LOL

Pendidikan S@ks Tadika di China


Salam...

Lanun nak share koleksi gambar bagaimana pendidikan seks di ajar di tadika / kindergarden di China. Untuk pengetahuan anda China merupakan negara paling tinggi angka pengguguran bayi. Teknik pendidikan seks ini mendapat kritikan dari pelbagai pihak dan ada juga yang menyokong. 

Lanun secara peribadi tidak menyokong pendidikan seks pada usia sebegini, bagi Lanun, ilmu agama dan hukum agama lah yang akan menghindari daripada gejala zina dan pembuangan bayi dan ia mesti diterapkan sejak kecil. Fokus kita bukan sahaja pembuangan dan pengguguran bayi tapi yang paling akar iaitu Zina.

Apa pendapat anda.??














Kenapa Allah Menghilangkan Lidah Ikan?


Kenapa Allah Menghilangkan Lidah Ikan?



Rasulullah SAW bersabda : “Sejahat-jahat manusia pada Hari Kiamat nanti ialah orang yang bermuka dua. Barangsiapa bermuka dua di dunia maka di hari kiamat kelak akan mempunyai dua lidah dari lidah api neraka jahanam.”



Sabda Rasulullah SAW lagi :”Tidak masuk syurga orang yang suka membesar-besarkan cerita.”Pabila di tanya apa hikmahnya. Baginda SAW menjawab ;”Sesungguhnya Allah SWT telah mencipkan semua makhluk itu mempunyai lidah,sama ada yang boleh berkata-kata ataupun tidak boleh berkata-kata.”


Salah seorang sahabat pun bertanya,”kenapa ikan tidak mempunyai lidah?” Sabda Rasulullah SAW :” Setelah Allah selesai menciptakan Adam a.s maka diperintahkan sekelian Malaikat agar tunduk sujud kepadanya.Semua Malaikat patuh kecuali Iblis laknat.Oleh kerana iblis enggan sujud, maka Allah melaknatnya serta mengusirnya dari syurga dan di hapuskan rupanya yang elok itu lalu di hantar ke bumi.


Apabila diturunkan ke bumi ,iblis terus menuju ke laut dan pertama yang di jumpainya ialah ikan.Iblis pun menceritakan keburukkan dan kekurangan Adam a.s kepada ikan katanya ” sesungguhnya Adam itu amat suka memburudan membunuh binatang -binatang yang ada dilautan dan didaratan.”


Apabila ikan mendengar kata-kata iblis itu ia pun segera menghebahkannya kepada binatang laut yang lain berita tentang Adam a.s. Oleh kerana Allah tidak menyenangi perbuatan ikan inilah lalu dihilangkan lidah ikan agar tidak lagi dapat menyampaikan berita yang tidak sebenarnya.”


P/s : Semoga artikel ini dapat memberi manfaat kepada kita semua dan semoga kita dapat menjauhi perbuatan-perbuatan yang tidak baik.. InsyaAllah

Gadis Vietnam Yang Super cun


Memang tidak boleh dinafikan Elly memang super HOT!! Selain memiliki wajah yang cantik Elly juga memiliki ukuran payudara atau buah dada yang cukup besar HAHAHA!! dan sering ia tonjolkan/pamerkan di setiap foto-fotonya yang sexy.

Berikut inilah Biodatanya:

Real Name : Tran Kim Hong
Nick Name : Elly Tran Ha
Online Nick Name : Elly0608
Birthday : 6/8/1987
Birthplace : Ho Chi Minh City, Vietnam
Measurements (inches) : 35-23-35
Measurements (cm) : 88-58-90
Race : Korean/Vietnamese/Chinese
Height : 5’6″ (168cm)
Weight : 104lb (47kg)
Blood Type : A
University Major : Tourism



















Gambar Di Pesta M@ndi ( 10 Photo )











Ferrari Kulit Cool !!

Sebuah kereta Ferrari F430 dibaluti dengan kulit, dimana keseluruhan permukaan kenderaan tersebut di selaputi dengan kulit (Leather). Apakah ini akan menjadi trend terbaru ??


Model Auto Malaysia Yang S@ksi H@t

Wah! aku ingat negara barat je ada model bogel? Rupanya Malaysia pun ada. Btw siapa nama dia ni ek?





Kereta Ferrari Dijadikan Kereta Polis


Kalau kat Malaysia mesti semua dah tahu kereta peronda polis Evo 10 kan? haha, boleh dikatakan kereta peronda polis yang terbaik di Malaysia setakat ni..




Tapi lain pula di Colombia, Kereta Ferrari di jadikan kereta polis.. wow, memang gempak! tak caya cuba tengok gambar bawah ni..





Dikatakan kereta Ferrari ni ialah hasil rampasan daripada seorang penyeludup dadah terbesar iaitu Hernando Gomez. Selain itu Gomez juga ada dikatakan terlibat dalam aktiviti penggubahan wang haram.



Semasa dirampas kereta Ferrari itu berwarna merah dan ditukar menjadi kereta polis dengan warna hijau dan putih.. fuu, memang terbaik la kalau kat Malaysia pun kereta polis macam ni.. huu