Sunday, 22 July 2012

Menu Sahur : Kelempung@Paru Goreng Berempah

Assalamualaikum dan selamat pagi buat sahabat bloggers..
Dah sahur?..Mesti dah kan?..waktu sahur pun dah abis...kalau still dok makan gak, itu bermakna, puasa yang yang yok..pagi2 buka periuk..hehehe..gurau2 jek ek..
Ok..hari ni nak share satu resepi yang mudah, tapi sedap banget. Resepi ni jumpa masa blogwalking mencari menu2 untuk bersahur yang nampak sedap dan senang untuk disediakan. Resepi ni ambil dari rumah Nur from My Little Kitchen. Kak Nur..saya minta izin C&P resepi ke sini ek....Ha...bagi yang tak tahu, belah utara ni, kami panggil peparu tu kelempung..bukan pelampong ataupun kepompong tau!..hhehe..So, bagi sesiapa yang buntu mencari idea untuk menu bersahur, bolehlah cuba resepi ni. Memang sedap dan mudah untuk disediakan. So, lets check out the recipe





Paru Goreng Berempah - Resipi Puan Asiah Samsuddin
Sumber: Nuridah Salleh
Bahan-Bahan
600gm paru atau kelempung
1 camca besar ketumbar*
1 camca teh jintan kasar* bahan bertanda *ditumbuk kasar*
1 camca teh jintan halus*
2 cm kunyit basah atau
1 camca besar serbuk kunyit ditumbuk halus
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara-Cara
1. Cuci bersih paru dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan ketumbar, jintan kasar dan jintan putih berserta garam
dan air secukupnya. Rebus hingga empuk.
3. Apabila telah empuk, angkat dan biarkan sejuk sedikit barulah di
potong selebar 5cm atau agak-agak aje. Gaul dengan kunyit, bawang
putih dan sedikit garam.
4. Panaskan minyak, goreng paru hingga garing.
- Posted using BlogPress from my iPad

1 comment:

Pengumpul Lirik Lagu said...

sodap2 la sume ni..bikin den terliur..

http://www.kotak-lirik-lagu.com

OhJobs : Info Kerja Anda ”infotech@fuzore”